برای موفقیت در کنکور، اولین قدم داشتن یک برنامه ریزی منظم و هدفمند است. با برنامه ریزی کنکور میتوانید اهداف بزرگی مثل قبولی در رشته دلخواه خود را با موفقیت طی کنید.
وقتی دقیقاً میدانید هر روز چه کاری باید انجام دهید، نهتنها بازدهیتان افزایش پیدا میکند، بلکه از سردرگمی و فشار ذهنی هم رها میشوید. با برنامه ریزی برای مطالعه کنکور میتوانید زمان خود را بهتر مدیریت کنید و با آرامش بیشتری در این مسیر گام بردارید.
یکی از نکات مهمی که در برنامه ریزی باید به آن توجه کنید، داشتن برنامهای شخصی و متناسب با شرایط خودتان است. در برنامه ریزی، حتماً سطح آمادگی، میزان تسلط در دروس مختلف، سرعت یادگیری و عوامل دیگر را در نظر بگیرید و اصلاً از برنامه دیگران استفاده نکنید.
اهمیت برنامه ریزی در موفقیت کنکور
برای رسیدن به نتیجهای ایدهآل در کنکور باید مسیری طولانی و چالشی را طی کنید که یکی از مهمترین ابزارهای آن برنامه ریزی است. در ادامه اهمیت برنامه ریزی کنکور تجربی، ریاضی و انسانی را خواهم گفت.
جلوگیری از سردرگمی
داوطلب بدون برنامه ریزی نمیداند از کجا شروع کند یا چقدر برای هر درس وقت اختصاص دهد. یک برنامه دقیق میتواند مسیر مطالعه را برایتان روشن سازد و سردرگم نباشید.
بهطور مثال، اگر قصد دارید از منابع کمک آموزشی استفاده کنید، باید یک برنامه دقیق برای مطالعه آن داشته باشید.
صرفه جویی در زمان
زمان در دوران کنکور، ارزشمندترین دارایی شما بهحساب میآید. برنامه ریزی اصولی و هدفمند به شما کمک میکند تا زمان را بهصورت بهینه بین دروس مختلف تقسیم کنید و جلوی اتلاف زمان را بگیرید.
ایجاد آرامش
وقتی که طبق برنامه ریزی تمامی دروس و مباحث را بخوانید، دچار اضطراب و نگرانی نخواهید شد. این آرامش باعث افزایش کیفیت یادگیری و تمرکز شما میشود.
افزایش کیفیت مطالعه
الزامات یک مطالعه پربازده و منظم، داشتن برنامه مناسب سطح آمادگی شما است. حالا دیگر میدانید چه درسی را چطور و چقدر بخوانید. در نتیجه مطالب بهتر در ذهنتان میماند.
برای برنامه ریزی از کجا شروع کنم؟
بسیاری از داوطلبان کنکور به اشتباه به سراغ ساعت مطالعه بالا یا منابع کمک درسی متنوع میروند، در حالیکه اصل ماجرا جای دیگری است.
در برنامه ریزی کنکور، اولین قدم تعیین هدف است.
منظور از هدف صرفاً گفتن یک جمله کلی مثل «میخواهم پزشکی قبول شوم» نیست؛ بلکه باید دقیق مشخص شود که به تحصیل در چه دانشگاهی علاقهمند هستید، نحوه پذیرش در آن رشته چگونه است، وضعیت رقبا چطور است و خودتان در حال حاضر در چه سطحی قرار دارید.
در غیر اینصورت حتی اگر روزی 10 ساعت هم درس بخوانید، در انتها احساس میکنید که پیشرفتی نداشتهاید.
بنابراین قبل از آنکه به سراغ تهیه جدول مطالعه بروید یا از دیگران بپرسید که چند ساعت درس بخوانم، ابتدا با خودتان خلوت کنید و صادقانه بنویسید که واقعاً میخواهید به کجا برسید. موفقیت در کنکور از همین نقطه آغاز میشود.
نکته بعدی که در پیشرفت شما تاثیر گذار است، انتخاب منبعی متناسب با سطح آمادگی و نیازتان است. بهتر است یک منبع کامل و جامع خریداری کنید تا به منابع کمک آموزشی دیگر نیاز نداشته باشید.
نکات مهم در برنامه ریزی مناسب برای کنکور
مهمترین نکاتی که برای برنامه ریزی کنکور ریاضی، تجربی و انسانی باید درنظر بگیرید تا در مسیر موفقیت گام بردارید، شامل موارد زیر است:
- میزان دانش و سطح فعلی خود را بدون اغراق مشخص کنید.
- برای مطالعه خود ساعت تعیین کنید. بهطور مثال، در طول هفته چقدر باید برای هر درس اختصاص دهید.
- یک جدول برنامه ریزی هفتگی تهیه کنید.
- در مورد ساعت مطالعه با خودتان صادق باشید و براساس تواناییهایتان برنامه بچینید.
- باید با توجه به نوع درس برنامه ریزی کنید. بهطور مثال، روش مطالعه ریاضی کنکور با زیست فرق میکند؛ بنابراین نوع برنامهای که برای این دو درس باید درنظر گرفته شود تفاوت دارد.
- به تمرین و مرور مباحث اهمیت بدهید.
- به سلامتی خود توجه کنید.
- مدیریت استرس را در اولویت قرار دهید.
از چه ابزار و منابعی برای برنامه ریزی کنکور استفاده کنم؟
مهمترین ابزاری که برای برنامه ریزی کنکور انسانی، ریاضی و تجربه باید تهیه کنید یک دفتر برنامه ریزی است.
شما میتوانید از دفترهای برنامه ریزی گاج یا قلمچی که در بازار موجود است، تهیه کنید یا آن را خودتان بسازید. مهم این است که هر روز مقدار مطالعه و درسهای مورد نظر را در آن ثبت کنید.
اگر به تکنولوژی علاقهمند هستید، اپلیکیشنهایی برای برنامه ریزی درسی وجود دارد. از جمله این اپلیکیشنها میتوان به Notion ،Power Planner و Chipper اشاره کرد.
در کنار این ابزارها میتوانید از برنامههای راهبردی آزمونهای آزمایشی استفاده کنید. آزمونهایی مانند قلمچی یا ماز معمولاً جدولهای زمانبندی شدهای برای مطالعهی مباحث مختلف ارائه میکنند. حتی اگر در این آزمونها ثبت نام نمیکنید، از برنامه آنها ایده بگیرید و یک چارچوب اولیه برای مطالعهتان مشخص کنید.
آیا همه دانش آموزان در سطوح مختلف برنامه یکسانی باید بچینند؟
برنامه ریزی کنکور باید برای هر دانش آموز باتوجه به توانایی، سرعت یادگیری، میزان انگیزه و سایر شرایط فرد باشد. یک دانش آموز با سطح قوی برای یادگیری به زمان کمتری نیاز دارد. در مقابل، دانش آموزی با سطح متوسط باید زمان بالاتری برای مطالعه اختصاص دهید و بیشتر تمرین کند.
یادتان باشد هدف از برنامه ریزی کنکور دستیابی به بهترین نتیجه است.
بنابراین، بهتر است با کمک مشاورهای با تجربه یا بهترین استاد کنکور، برنامهای تنظیم کنید که خیلی سخت یا راحت نباشد تا به اهداف خود دست پیدا کنید.
بیشتر بخوانید: بهترین منابع ریاضی کنکور تجربی
نحوه برنامه ریزی کنکور تجربی
برای موفقیت در کنکور تجربی باید با برنامه ریزی اصولی، تسلط کامل در دروس زیست شناسی و شیمی که بالاترین ضرایب را دارند، کسب کنید. این دو درس در ارتقا رتبه شما تاثیر مثبت بسیاری دارند.
در مرحله اول باید نوبت آزمون خود را مشخص کنید. چرا که زمان مطالعه و مرور باید با توجه به نوبت کنکور تعیین شود. حال زمان باقیمانده را به بازههای ماهانه، هفتگی و روزانه تقسیم کنید.
هر درس را بر اساس حجم، ضریب و سطح تسلط خود به بخشهای کوچکتر تقسیم کنید. برای دروسی که حجم بالایی دارند، باید بهطور ویژه در برنامه گنجانده شوند.
یکی از اصول مهم در برنامه ریزی، اینکه بدانید در آخر هر هفته یا ماه قرار است به چه سطحی از آمادگی برسید.
همچنین، استفاده از منابع استاندارد، تست زنی منظم، مرور هفتگی و تحلیل آزمونها از دیگر بخشهای مهم یک برنامه ریزی مناسب برای کنکور تجربی بهشمار میروند.
نحوه برنامه ریزی کنکور ریاضی
برای برنامه ریزی کنکور ریاضی باید شناخت دقیقی از دروس کنکور ریاضی و اهمیت هر یک داشته باشید. درسهایی مانند ریاضی با ضریب بالا نقش کلیدی در کنکور این رشته دارند و باید در برنامه مطالعاتی سهم بیشتری داشته باشد. البته به این معنی نیست که درسهایی مانند فیزیک یا شیمی را نادیده بگیرید.
باید منابع کمک آموزشی مختلف را بررسی کنید تا متناسب با سطح آمادگی خود، بهترین گزینه را انتخاب کنید. پیشنهاد میکنم برای درس ریاضی که بالاترین ضریب را دارد، سری کتاب هرکول را مطالعه کنید تا بتوانید تسلط کامل را بهدست بیاورید.
در نهایت، بر اساس میزان زمان باقیمانده، توانایی شخصی و اهداف تعیینشده یک برنامه روزانه یا هفتگی بنویسید که شامل زمان مطالعه، تست زنی، مرور و استراحت باشد. مهمترین نکته این است که این برنامه صرفاً نوشته نشود؛ بلکه باید بهصورت مداوم و منظم اجرا شود.
نحوه برنامه ریزی کنکور انسانی
پیش از برنامه ریزی کنکور انسانی بهتر است ابتدا وضعیت تحصیلی خود را بررسی کنید. یعنی بدانید در کدام درسها قوی هستید و در کدام نیاز به تلاش بیشتری دارید.
برنامه ریزی باید کاملاً شخصی و متناسب با شرایط شما باشد. استفاده از برنامههای دیگران معمولاً نتیجه خوبی در پی ندارد. بهتر است در هر روز چند درس مختلف مثلاً ۳ تا ۵ درس را در برنامه بگنجانید تا از خستگی زودهنگام جلوگیری شود.
در برنامه ریزی کنکور برای رشته انسانی، زمانهایی برای جبران تاخیر یا وقفهها در نظر بگیرید تا در صورت عقب افتادن دچار استرس نشوید. مشخص کردن حجم مطالب مانند تعداد صفحات و زمان مورد نیاز برای مطالعه هر درس، به بهتر شدن برنامه کمک میکند.
در پایان هر روز و هفته عملکردتان را ارزیابی کنید و در صورت نیاز، برنامه را تغییر دهید. از ساعات کم شروع کنید و بهتدریج با اضافه کردن حدود نیم ساعت در هفته، برنامه را گستردهتر کنید.
پیشنهاد میکنم اگر در درسی احساس ضعف دارید، هر شب بخشی از وقتتان را به آن اختصاص دهید. با مطالعه کوتاه اما مستمر، پله پله سطح آمادگی خود را در آن درس ارتقا میدهید.
0 دیدگاه